3. Plein

Constitutioneel 

Plein

Dit is een plek waar drie artikelen uit de Grondwet regelmatig in de praktijk worden beoefend, te weten de artikelen 5, 7 en 9. Ofwel: het recht om petities aan te bieden, het recht op vrije meningsuiting en het demonstratierecht. Het Plein is buiten de weekeinden dan ook dagelijks gevuld met demonstranten en spandoeken.

Artikel 9 Grondwet

1. Het recht tot vergadering en betoging wordt erkend, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.
2. De wet kan regels stellen ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.

Geschiedenis

De graven van Holland hadden bij het Binnenhof twee toegangspoorten. Eén naar het Buitenhof, de andere naar de tuinen, nu het Plein. De ommuurde moes- en siertuin was wat groter dan het Plein nu is. Toen het Plein een echt plein werd, bouwden Amsterdam en Rotterdam hier hun logementen voor afgevaardigden. ‘Beroemde’ Nederlanders als graaf Johan Maurits en Constantijn Huygens bouwden ook een huis aan het Plein.

Architectuur

Het Plein werd in de zeventiende eeuw aangelegd. Het Place Royale in Parijs was de inspiratiebron voor de vormgeving en inrichting van het Plein. Midden op het Plein staat een standbeeld van Willem van Oranje (Louis Royer). In zijn linkerhand heeft de prins een document, waarop de namen van de steden staan die de opstand tegen de Spanjaarden zijn begonnen. Bij zijn rechterbeen is een hond afgebeeld. Volgens de overlevering zou deze één van de moordaanslagen op zijn baas hebben verhinderd. Het beeld werd in 1848 onthuld. Sinds de jaren tachtig van de twintigste eeuw heeft het Plein een ondergrondse parkeergarage.